Thee is trendy...

Thee is bezig met een indrukwekkende opmars.

De laatste jaren hebben betere hotels, exclusieve restaurants, stijlvolle tearooms een theekaart. Langzaam maar zeker vinden traditionele theespecialiteiten en allerhande mélanges ook hun weg naar u. U, die ook graag thuis,met gasten of alleen, geniet van een kopje klasse.
Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5000 jaar theecultuur.

De theeplant, de Camellia Sinensis, een groene heester, groeit in warme (sub-)tropische gebieden. De theeplant draagt het hele jaar door donkergroene, leerachtige bladeren. De theebloesem bestaat uit kleine, roze-witte bloempjes. De theezaden lijken op hazelnoten.

camellia seninsis of theeplantTot de 3de eeuw voor Chr. werd in China thee bereid van verse groene bladeren van grote, wilde theebomen. Door de toenemende vraag begonnen Chinese boeren thee te kweken op hun kleine akkers, lage struiken om zo het telen en oogsten makkelijker te maken. Zo ontstonden de eerste theetuinen.
In de 5de eeuw verschenen de eerste grote theeplantages op de heuvels van Chang Jiang.
In de 9de eeuw werd de theestruik naar Japan geëxporteerd, waar al spoedig de eerste theeplantages buiten China ontstonden. In het begin van de 18de eeuw werden theeplantages op Java aangelegd en in de loop van de 19de eeuw volgden ook India, Ceylon, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Australië.
De kwaliteit van de thee wordt vooral bepaald door de bodemgesteldheid, de hoogteligging en de klimatologische omstandigheden.. De beste thee groeit op grote hoogte, maar de oogst is daar wel een stuk kleiner dan in andere snelgroeiende lagere gebieden. De thee uit een droge periode is van een volstrekt andere aard dan die uit nattere tijden.
Doordat de omstandigheden verschillen zijn theeën uit verschillende gebieden dus niet te vergelijken. Zelfs de thee uit één gebied kan naar gelang de omstandigheden veranderen, variëren in geur, kleur en smaak.
Thee is in dit opzicht te vergelijken met wijn, waar je spreekt van goede en slechte wijnjaren als gevolg van de wisselende weersomstandigheden.

Melangeren en aromatiseren.

Omdat velen (vooral Engelsen) graag willen dat elke kopje hetzelfde smaakt, worden theeën uit verschillende seizoenen, plantages en landen gemengd tot zogenaamde theemelanges. Zo kunnen veranderingen in de ene thee gecompenseerd worden met een andere thee. Er gaan soms wel 20-30 verschillende theeën in één melange.
Aan de andere kant worden er al sinds eeuwen geuren en smaken - aroma's - aan de thee toegevoegd om juist meer variatie in het theeaanbod aan te brengen. Heel oud zijn de gerookte thee en de jasmijnthee, meer recent de Earl Grey en hedendaags bijvoorbeeld citroen- en kaneelthee. Thee kan worden gearomatiseerd door geurige bloemen, pittige specerijen, smaakvolle kruiden, aromatische olie, aroma's en allerlei combinaties hiervan met de gedroogde thee te mengen.
Olieve heeft een selectie gemaakt uit het enorme aanbod en biedt een aantal eigen melanges aan.

De pluk
Voor de thee worden de bovenste jonge loten van de theestruik gebruikt. Meestal wordt er manueel geplukt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fijn-, medium- en grofpluk, waarbij men respectievelijk twee, drie of vier blaadjes plukt (theeloten).
De wijze van plukken, alsook de periode waarin wordt geplukt, bepaalt voor een groot deel mee de smaak en de kwaliteit. De theeloten worden zo snel mogelijk naar de fabriek gebracht, waar ze 6 productiefases ondergaan.

tea picker in China - theeplukster in China                                              picked leaves - geplukte theeblaadjes

1. verflensen of verwelken
Dient om de blaadjes soepel te maken.
Het verflensen, ook wel verwelken genoemd, is de eerste stap in het bewerkingsproces van de thee, en dient om de harde, stevige theeblaadjes soepel te maken. Om dit te bereiken worden de blaadjes in lange bakken uitgespreid en worden ze gedroogd door er warme lucht overheen te laten stromen ( 25-30°C, gedurende 12-18 uur).

withering - verflensen van de theeblaadjes


2. Rollen
Het slap en soepel geworden theeblad wordt in de rolmachine gebracht. Ongeveer een half uur lang worden de bladeren gerold en gekneusd tussen twee horizontale, draaiende en schurende schijven van hout en metaal. Bij dit rollen komen de natuurlijk enzymen vrij.

rolling - theeblaadjes worden gerold


3. Nat sorteren
De gerolde blaadjes gaan in een machinale zeef, een soort kluitenbreker. De aanwezige bladkluwens, opeenhopingen die bij het rollen zijn ontstaan, worden uit elkaar gehaald.

wet sorting - nat sorteren                                             wet sorting - nat sorteren

4. Fermenteren
De losgeschudde theeblaadjes worden verspreid in bakken in een vochtige en koele ruimte, en er wordt terug lucht van 25°C en een vochtigheidsgraad van 95% doorheen geblazen.
Door de invloed van de zuurstof verkleuren de blaadjes van groen naar koperkleurig bruin. Deze fermentatieperiode waarin de, tijdens het rollen, vrijgekomen bladsappen op elkaar inwerken en blootgesteld zijn aan de lucht bepaalt in belangrijke mate de kleur, de specifieke smaak, het karakter en de geur van de thee. Zo krijgt men met een fermentatietijd van 3,5-4,5 uur de zogenaamde zwarte thee. Thee die slechts 1,5-2 uur gefermenteerd is noemt men halfgefermenteerde of oolong-thee. Bij groene en witte thee wordt het fermentatieproces zelfs helemaal overgeslagen.
Voor witte thee worden de hele jonge, nog niet ontloken bladknoppen geplukt. Dit gebeurt alleen in het voorjaar. Na het plukken wordt de thee voorzichtig gestoomd en vervolgens gedroogd.

fermentation black tea - fermentatie van zwarte thee                                               fermented black tea - gefermenteerde zwarte thee

5. Drogen
De vochtige, koperkleurige thee gaat vervolgens een droogmachine in. Door het drogen wordt het fermentatieproces stopgezet. In de droogmachine wordt de thee gedurende 20-30 minuten verhit met hete lucht van 85-95°C.
Het droogproces brengt het vochtgehalte in de thee terug tot 4-6%, een niveau waarbij een goede houdbaarheid gewaarborgd is. Van elke 100 kg vers geplukt blad is nu zo'n 20 kg thee overgebleven.

drying tea leaves - droogmachine


6. Sorteren of zeven
Na het drogen wordt de thee met behulp van boven elkaar geplaatste schudzeven (grofste boven, fijnste beneden) machinaal gesorteerd. Om ordening in de grote verscheidenheid aan bladgroottes aan te brengen gebruikt men internationale termen en afkortingen voor de verschillende sorteringen.

Theesorteringen

alle theeën zijn in 3 hoofdgroepen te verdelen :
- bladthee : de grofste sortering, de hele blaadjes zijn in gerolde toestand te herkennen ; bestemd voor los gebruik
- gebroken thee : sortering met grote deeltjes van hele blaadjes ; bestemd voor los gebruik
- fannings : kleinste sortering van de gebroken thee ; bestemd voor theezakjes

Elke hoofdgroep is op zijn beurt weer onderverdeeld in een aantal subgroepen.
- Souchon (S)
- Pekoe (P)
- Orange Pekoe (OP)
- Flowery Orange Pekoe (FOP)

Souchon is de grofste van de bladsorteringen en herkenbaar aan een breed, gekruld en korrelig blad. Pekoe is vrij kort en grof van structuur. Een sortering met een lang, draadachtig blad, is de Orange Pekoe. Flowery Orange Pekoe is iets fijner van structuur dan de Orange Pekoe en bevat veel jonge theeblaadjes, te herkennen aan een goudbruine of zilvergrijze kleur.

In China maakt men slechts bij de productie van zwarte thee gebruik van deze afkortingen. Veelal hanteert men een eigen benaming van de verschillende theesoorten. Deze benamingen zijn niet gebaseerd op de grofte van de pluk of de uiteindelijke sortering, maar meer op de wijze van produceren en de uiteindelijke vorm van de theebladeren. Zo heeft men in China bijvoorbeeld de Gunpowder, een door zijn langdurige rolperiode stevige korrelvormige groene bladthee.
Japan staat bekend om zijn Sencha, een groene thee met een herkenbare 'platte' uitstraling. De thee wordt niet gerold, maar gesneden.

Thee en gezondheid
Thee als medicijn (health) en als genotmiddel (wellness)
Eeuwen geleden constateerde men dat in Azië bepaalde ziektes niet voorkwamen, die hier in Europa ware plagen waren. Men maakte kennis met de onbekende drank thee, importeerde die uit het verre oosten en stelde deze beschikbaar via de apotheek.
Later groeide thee uit als genotmiddel en werelddrank nummer 1.

Volgens onderzoek wordt de belangrijkste helende kracht van (groene) thee toegedicht aan de looistoffen (flavonoïden), die als anti-oxidanten in ons lichaam werken. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen die schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels, en zo hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken Thee is dus weerstand verhogend en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Het fermenteren in de bereiding van zwarte thee, doet de hoeveelheid looistoffen verminderen, wat dus betekent dat de helende kracht minder sterk is bij zwarte thee.
Voor veel mensen speelt thee een belangrijke rol in een gezonde manier van leven. Omdat alle theeën een flinke hoeveelheid anti-oxidanten bezitten, net als verse groenten en fruit... Mensen met een zwak maag-darmkanaal kunnen irritatie of klachten ondervinden bij te veel inname van looistoffen.
Thee bevat, net als koffie, cafeïne (theïne). Cafeïne werkt opwekkend, verhoogt de concentratie, is goed voor de spijsvertering en de vetverbranding. Door de aanwezigheid van looizuren in thee wordt de werking van cafeïne echter wat afgeremd, waardoor het minder als een opwekkende stoot wordt ervaren dan bij koffie, maar meer als een langdurige zachte alertheid.
Thee bevat verder onder andere fluoride en is daardoor goed voor de tanden en mangaan, een stof die bijdraagt aan een betere stofwisseling. De aanwezige hoeveelheden van bovenstaande stoffen in de thee zijn sterk afhankelijk van het land van herkomst en de wijze van plukken en produceren. Wel kun je zeggen, dat een groene thee meer looistoffen en minder cafeïne bevat, dan zijn zwarte familie van dezelfde plantage. Witte thee bevat vrijwel geen looistoffen en zeer weinig cafeïne en is zeer zacht van smaak.

Mensen die slecht kunnen slapen kunnen 's avonds dus ook beter geen gewone thee drinken, maar beter rooibos, kruiden- of vruchtenmelanges.

Rooibos en kruiden worden in de volksmond vaak kruidenthee genoemd. Strikt genomen mag je thee alleen maar thee noemen als er blaadjes van de theeplant inzitten. Rooibos is een populaire drank die wordt gemaakt van een brem-achtig struikje (een natuurlijk kruid dus) uit Zuid-Afrika. Zuiver mineraal water, frisse berglucht en de hete Afrikaanse zon leidt tot de verandering van het groen groen tot het mahonie rood van Rooibos.

rooibos Africa - rooibos Afrika             rooibos Africa - rooibos Afrika     rooibos bush - rooibos struik

 

 

 

 

 

 

 

Terug
Olieve BE0440.088.802 Copyright © 2012 olieve.be. Powered by Zen Cart